RSS

tarki do ziemniaków

fotoholik serwis - NIEPROFESJONALNIE


Temat: placki ziemniaczane z charakterem


Patrycja Kazala <kaz@mikrus.pw.edu.plwrote:
    ziemniaki i cebule utrzec na tarce lub w malakserze, mozna też
zmielić. czosnek przecisnąc przez praskę lub w miarę drobno posiekać.
posiekać pietruszkę. wszystko razem


To te ziemniaki były surowe? Może też było dobre, ale na pewno nie tak,
jak kotlety o których rozmawialiśmy wcześniej. Wypróbuj koniecznie, io
pamiętaj: ziemniaki mają być wcześniej ugotowane! :-)

PS: A czemu 'z charakterem'?


Źródło: topranking.pl/1205/placki,ziemniaczane,z,charakterem.php


Temat: Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
A ja robie troche bardziej urozmaicone wersje:
Ziemniaki tre na grubej tarce, do tego dodaje tak samo potarta
marchewke, wedle uznania, zamiast cebulki czosnek i jak mam szpinak,
to tez troszke dorzucam do smaku. Takie kolorowe sa naprawde pyszne.
Mozna je podawac z mięskiem albo z kwaśną śmietaną i z cukrem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,55343406,55343406,Placki_ziemniaczane.html


Temat: DOBRE PLACKI ZIEMNIACZANE---JAK USMAZYC!!!
Moim zdaniem takie mielone w jakimkolwiek robocie ziemniaki nie nadają się na
placki, kompletnie "nie ten" smak. Zazwyczaj trę większość ziemniaków na grubej
tarce (dużo szybciej, a placki chrupiące i puszyste wychodzą), tylko 1-2
ścieram na drobnej. Poza tym jak pisali inni - kawałeczek marchewki, na drobnej
tarce, poprawia smak. Ja daję jeszcze do ciasta łyżeczkę gęstej kwaśnej
śmietany.
A w ogóle to najlepsze są placki cukiniowo-ziemniaczane - cukini trochę więcej,
może być grubo starta, odstawić na chwilkę i odlać wodę, reszta bez zmian.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23568310,23568310,DOBRE_PLACKI_ZIEMNIACZANE_JAK_USMAZYC_.html


Temat: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć...
Placki robię od czasu jak nastała cukinia u nas
czyli ca 20 lat.
Scieram na tarce do scierania ziemniaków, bułki (tej półokrągłej), docieram
ziemniaka i dużą cebulę > nadmiar soku odlewam > sporo przypraw i ziół >
nakładam na głębszy mocno nagrzany tłuszcz łyzką > smażę ostro z dwóch stron >
są to najwspanialsze placuszki pod słońcem
Warunek! - musi to być cukinia wielgachna bez nasion i skórki.
Robiłe z tych co były na warzywniaku przejrzałe...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,49745936,49745936,Placki_z_cukinii_na_jakiej_tarce_zetrzec_.html


Temat: Ludzie !!! Co to jest malakser, ???
magda270519761 napisała:

> Ja mam robot wieloczynnościowy Kasia i tam jest specjalna tarka do ziemniaków
> trę na niej też cebule, szybko i sprawnie, jak wspomnę tarcie na zwykłej tarce
> to już mnie palce bolą.

Wiesz jak sobie pomyslę ze babka moja jeszcze przed I Wojną Swiatową we Lwowie
w Galicji pod zaborem autro-węgierskim, tarła ręcznie kartofle sery czy cebule
jabłka selery czy buraki, zamiast, kalecząc sobie palce, na zwykłej blasznej
tarce ruchem posuwisto-zwrotnym, w specjalnym młynku podobnym troche do
maszynki do miesa, kręcąc korbką którys z 4ch wymiennych specjalnych wirników-
bębnów z odpowiednimi otworami "nozowymi" - czyli dokładnie czymś takim jak
przystawka do Zelmerowskiej elektryznej maszynki do mięsa ...
...więc jak pomyslę o tym to utwierdzam sie w przekonaniu ze jednak miał rację
"Adinkamieńczyk" wprowadzając elastyczny parametr czasu do rownań przestrzeni 4-
wymiarowej; - minęło 90 lat a żona moja takim samym ustrojstwem jak moja babka
"tarkuje kartoszku" tylko nie kręci korbką a robi to elektryka...
tempora mutantur!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51573429,51573429,Ludzie_Co_to_jest_malakser_.html


Temat: co z tymi kopytkami???
kopytka nauczylam sie robic podpatrujac jako dziecko, nigdy z miarka, waga,
zawsze na oko

maki pszennej mniejwiecej 1/3 objetosci ziemniakow,
jajko,
szczypta soli

z praktyki - lepiej mi sie sklejaja, jesli ziemniaki sa starte na malych oczkach
tarki, niz ugniecione


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,100633131,100633131,co_z_tymi_kopytkami_.html


Temat: "sledzie pod pierzynka" - szukam przepisu
Ja robie podobnie: sledz matjas w kostke, cebulka, posypuje
wegeta,ziemniaki ugotowane tre na tarce o grubych oczkach,potem
majonez,marchew ugot,i znowu tre,troszke vegety, majonez ,jaka
ugotowane na twardo ztarte i na to szczpiorek do dekoracji, ale
trzeba uważac z wegeta, zeby nie przesolic:)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88651683,88651683,_sledzie_pod_pierzynka_szukam_przepisu.html


Temat: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków
moja salatka
Salatka z ziemniakow i miety.

Mlode ziemniaki ugotowac w mundurkach i przekroic na pol.
Ogorek zetrzec na tarce / grube oczka /, posolic, pozostawic w
lodowce, odcisnac z soku.
Cieple ziemniaki wymieszac z gestym jogurtem / mozna dodac pare
lyzek smietany /, dodac sprasowany czosnek, odcisniete ogorki,
doprawic sola i pieprzem. Schlodzic w lodowce.
Przed podaniem wymieszac z posiekana mieta.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79091641,79091641,Salatka_ziemiaczana_z_mlodych_ziemniakow.html


Temat: Kugiel
a ja znam taki przepis
Kugiel
250 dag ziemniaków,
65 dag żeberek wieprzowych,
8 dag cebuli,
5 dag bułki pszennej,
4 dag smalcu,
7 dag bułki tartej,
mleko,
pieprz, sól

Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić w
kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku
solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub brytfannę
posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i żeberka układać na
przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na spodzie i wierzchu). Piec
w gorącym piekarniku na złocisty kolor.

pozdrowka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2821741,2821741,Kugiel.html


Temat: Thermonix firmy Volwerk czy warto?
mam termomixa od niecałego miesiąca. na razie wykorzystuję go głównie do
ucierania ziemniaków na placki ziemniaczane i jestem pod wielkim wrażeniem, bo
już nie ucieram ziemniaków przez godzinę na tarce. robię w nim owocowe koktajle
i na razie tyle. ale dalej zamierzam odkrywać jego możliwości.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4497652,4497652,Thermonix_firmy_Volwerk_czy_warto_.html


Temat: Sałatka: śledzie i buraczki
witaj!Sama nie robilam jeszcze tej salatki,ale znam ja i mam w swoich przepisach.
Na warstwe sledzi poloz cebule,buraki,majonez,ziemniaki,majonez i na koncu jajka.
Wszystko oczywiscie ugotowane(oprocz cebuli i sledzi) i starte na tarce.Ja
jadlam salatke pokrojona w kostke i tez byla bardzo dobra.Smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40117265,40117265,Salatka_sledzie_i_buraczki.html


Temat: wariacje na temat plackow ziemiaczanych
Zawsze dodaję do ziemniaków startą na tarce cebulę (na 1 kg ziemniaków 1 duża
cebula). Czasami starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Czasami cukinię.
Wiele razy już pisałam, że jednym z najgenialniejszych odkryć kulinarnych są
placki ziemniaczane (z cebulką) bez żadnych sosów czy innych dodatków - moje
ukochane danie :-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12369942,12369942,wariacje_na_temat_plackow_ziemiaczanych.html


Temat: Roboty kuchenne - prośba o poradę
No właśnie tę maszynkę Zelmera mam i bardzo sobie chwalę.Stoi na zawsze na
wierzchu w kąciku, pod prądem.Dzięki temu się nie zastanawiam, czy może coś
zetrzeć na ręcznej tarce czy wyciągać urządzenie.Najbardziej mnie cieszy
mielenie tartej bułki-wpierw tarłam na takim ostrym tarle niby do ziemniaków,
ale lepiej mi idzie na drobnym tarełku do jarzyn.Na grubym tarle do jarzyn
mielę 60-70dkg pokrojonej w pasy, zamrożonej słoniny, zawijam w folię i
trzymam w zamrażarce, odkrawając po trochu potrzebną ilość.Całymi latami nie
używałam słoniny, bo nie lubię kroić, a jednak do niektórych potraw jest nie
zastąpiona.Ziemniaki trą mi się średnio(choć znajoma sobie chwali,to od niej
odgapiłam to urządzenie)Ja ziemniaki trę ręczym mikserem nasadką miksującą do
koktajli-nie ma żadnych resztek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9947373,9947373,Roboty_kuchenne_prosba_o_porade.html